Na krátkou pracovní návštěvu Prahy přicestoval pan Achille Boroli, zástupce italské rodinné značky vín Boroli, která vstupuje na český trh. Jejím celosvětovým distributorem je od letošního roku divize Estates & Wines spadající pod Moët Hennessy. Představitel druhé generace rodinného vinařství z Piedmonte s námi hovořil o své fascinaci vínem, o boutique hotelu a michelinské restauraci, které vede, i o chybách, jež lidé dělají, když nakupují víno.

Piedmontský rod Borolis je dobře znám už od první poloviny 19. století a ve století minulém se stal jedním z nejdůležitějších producentů atlasů, map či encyklopedií. V roce 1996 se však rodiče Achilla Boroliho rozhodli společnost prodat a “vrátit se k přírodě a prostým věcem”. Poštěstilo se jim být ve správnou chvíli na správném místě, investovat do pozemků a začít pěstovat víno. Historickou vinici Villero v oblasti Castiglione Falletto najdeme na sluncem zalitém návrší Madonna di Como v nadmořské výšce 318 metrů. Pěstují se zde odrůdy nebbiolo, barbera a chardonnay.

Boroli v České republice:
BARBERA D’ALBA QUATTRO FRATELLI (350 Kč): Vyvážená kyselinka, alkohol a taniny, s atraktivní a dlouhou koncovkou, vytváří víno příjemné k pití dnes, ale vhodné i k archivaci. ODRŮDA: Barbera d’Alba. AROMA: tóny vyzrálého lesního ovoce a vanilky. CHUŤ: zralé maliny a borůvky. ZRÁNÍ: ve velkých dubových sudech po dobu 6 měsíců a další půlrok v lahvi. AKTUÁLNÍ ROČNÍK: 2011.

BAROLO (950 Kč): Plné a komplexní víno, hedvábné a elegantní, ale s pevnou a čistou strukturou. ODRŮDA: Nebbiolo, s charakteristickou sytě granátovou barvou. AROMA: elegantní buket s tóny zralého červeného ovoce, kůže, tabáku a dubového dřeva. CHUŤ: výrazná struktura na patře a dlouhá, persistentní koncovka. ZRÁNÍ: v dubových sudech 24 měsíců a dalších 12 měsíců dozrává v lahvi. PÁROVÁNÍ V GASTRONOMII: Ideální k červenému masu a zralým sýrům. AKTUÁLNÍ ROČNÍK: 2006.

BAROLO VILLERO (1450 Kč): Villero je historická vinice, jedna z nejlepších v oblasti Barolo. Produkuje vyvážená vína s velkým potenciálem pro archivaci. ODRŮDA: Nebbiolo – Vyznačuje se sytou rubínovou barvou s granátovými odlesky. AROMA: plný buket s tóny lesního ovoce, černého rybízu a malin doplňuje vůně mechu, země a akcenty dubového dřeva. CHUŤ: víno se na jazyku projevuje široce, měkce a výrazně a má díky hedvábně hebkému dojmu skvělou koncovku. ZRÁNÍ: v dubových sudech po 24 měsíců a další ch 12 měsíců dozrává v lahvi. PÁROVÁNÍ V GASTRONOMII: Vynikající pro podávání k pečenému masu nebo zvěřině nebo k zralým aromatickým sýrům. AKTUÁLNÍ ROČNÍK: 2007.

Dolce Vita: Jak to všechno začalo?
Achille Boroli: Když v roce 1996 moji rodiče Silvano a Elena Boroli zakoupili půdu a založili vinařství, zdálo se to jako překvapivá, ale přirozená volba. Naše rodina pije víno ke každé večeři, je totiž součástí naší nátury a kultury. Víno nikdy nechybí u setkání s přáteli či u večerní relaxace. Zároveň jsme chtěli v jistém smyslu zjednodušit náš život. Být spjati s půdou, přírodou a tradicemi našeho kraje.

DV: Jak se, zjednodušeně řečeno, stanou z výrobců map a atlasů producenti vína?
AB: Samozřejmě jsme chápali, že od prvopočátku musíme spolupracovat s odborníky. Oslovili jsme prvotřídní agronomy a především sklepmistra Enza Alluvione s nelehkým úkolem, vyprodukovat nejlepší víno na světě. Zároveň jsme si ale přáli, aby vína Boroli chutnala především nám a našim přátelům, byla snadno pitelná a dala se kombinovat se všemi druhy pokrmů.

DV: Co značka Boroli prezentuje? Dá se charakterizovat dvěma větami?
AB: Jsme velmi pyšní na to, co děláme a myslím, že každý zákazník si odnáší kousíček italské kultury, tradice a řemesla. Odnáší si také chuť piedmontské půdy a slunce a automaticky se stává součástí komunity milovníků vína.

DV: Kromě produkce vína se také staráte o boutique hotel a restauraci, řekněte nám, prosím, více…
AB: V komplexu Locanda del Pilone se hosté mohou ubytovat v celkem 8 prostorných pokojích a vyzkoušet naší restauraci. Otevřeli jsme v roce 1999 a o dva roky později jsme získali první Michelinskou hvězdu. Zakládáme si na tom, aby u nás návštěvníci relaxovali a na den – dva okusili pravou italskou Dolce Vitu.  

DV: Čtrnáctým rokem si držíte Michelinskou hvězdu. Je vaším cílem získat druhou?
AB: Naše priorita to není, ale věříme, že servis, prostředí a především jídlo spárované s vínem jsou na takové úrovni, že druhá hvězda přijde. Nicméně neprovozujeme restauraci kvůli ocenění, ale kvůli hostům. Navíc, osazenstvo kuchyně je neobvykle mladé. Průměrný věk našich kuchařů je 24 let a je možné, že toto michelinští inspektoři neocení.

DV: Kolik let je šéfkuchaři?
AB: Ten jediný je velmi velmi starý. Je mu 37! (smích) On je jakýmsi mentorem pro všechny ostatní. Připravuje italské menu v kombinaci s asijskými prvky. Každých 14 dní se v naší nabídce objeví novinka, která kopíruje aktuální sezónu. Ostatně celé naše menu kopíruje sezónní produkci místních chovatelů a zemědělců.

DV: Jaké suroviny nebo pokrmy nejlépe fungují s vašimi víny?
AB: Mezi mé favority patří bílý lanýž. Ten a červené víno představují dokonalé spojení. Možná proto, že oba pochází ze stejné půdy. Obecně ale platí, že vína Boroli jsou velmi lehce pitelná a jejich párování s pokrmy je proto velmi snadné. Ovocnější Barbera d’Alba Quattro Fratelli doporučuji k předkrmům, rybám, těstovinám. Obě Barola pak k trochu těžším pokrmům. Ideálně se hodí k ragú, telecímu masu, zvěřině či sýrům.

DV: Je nějaká chyba nebo omyl, které vaši zákazníci dělají?
AB: Ano, lidé si myslí, že víno je moc důležité, že se musí šetřit. Rádi se na lahve dívají, ale víno se musí pít! Pokud čekáte na zvláštní příležitost, tak pravdepodobně čekáte moc dlouho. Takže: na zdraví!

Italská vína Boroli jsou k dostání ve specializovaných prodejnách, e-shopech, vybraných restauracích nebo přímo u českého distributora, společnosti Moët Hennessy Czech republic. moet-hennessycz.czboroli.com

Sdílejte na
Related posts