Rekonstrukci bytu v domě v Široké ulici na Starém Městě pražském velela architektka Ivanka Kowalski. Ke spolupráci si přizvala Katrin Grund, majitelku obchodu Monobrand, který se specializuje na interiérové designové „drobnosti“.

S Katrin Grund, která pochází z Německa, ale téměř deset let žije i se svou rodinou v Praze, jsme se sešli v jejím nově připravovaném showroomu v Karlíně, kde chce neotřelým způsobem vystavovat highlighty svého portfolia. Nabízí funkční designové vypínače, unikátní svítidla, originální věšáky a úchytky, a to bezmála od třiceti značek z celého světa. Zatím necílí přímo na koncové zákazníky, nejvíce ji zajímá spolupráce s architekty, jimž pomáhá s výběrem právě těchto detailů, které ovšem celý interiér doladí a dodají mu onen pověstný  nal touch. A vůbec nejraději má mladé architekty, ti starší podle jejích slov už mají svoje osvědčené dodavatele a neradi mění své zvyky, a možná vůbec nejraději spolupracuje se ženami. To dokazuje její participace na projektu Squat v Pařížské, kam dodávala produkty do bytu navrženého Radkou Válovou z ateliéru OOOOX.

Další nabídka pak přišla od Ivanky Kowalski, která potřebovala doladit interiér nevelkého bytu v secesním činžovním domě v centru Prahy. Prostory očistila, na stěny vybrala příjemné pastelové barvy, zvolila výrazné kusy nábytku, jako je sofa a křesílko v obývací části, pak ale povolala Katrin Grund, která dodala neokoukané doplňky. Například závěsné svítidlo Beaubien od značky Lambert & Fils, jemuž dominují nápadné černé linie, visí v hale, jídelní stůl osvětluje závěsná lampa na trojnožce Waldorf a kuchyňskou linku střeží světla Dot od stejného labelu. Originálním prvkem je další, tentokrát stojací lampa Oda (Pulpo), umístěná vedle modernistického křesla v obývacím pokoji od německého designéra Sebastiana Herknera. Inspiroval se obrazy vodních věží, které se často objevují na fotogra ích manželů Becherových, a navrhl elegantní, avšak prostou kovovou strukturu nesoucí lehce zbarvený skleněný válec, jenž má evokovat balon plný světla. Ke slovu se dostaly také designové úchytky od londýnské značky Buster & Punch s charakteristickým těžkým kováním. Katrin jen lituje, že se k projektu dostala ve fázi, kdy už nebylo možné vyměnit také vypínače, a doufá, že se do bytu bude moci vrátit a doladit ho do opravdu posledního detailu. ivankakowalski.com, monobrand.cz

Sdílejte na
Related posts