SKOTSKÉ ZŘÍCENINY DOSTALY NOVÝ KABÁTEK

Anna-Marie Elsnerová | Architektura | 08/10/2018

Lily Jencks Studio  a Nathanael Dorent Architecture si vzalo za cíl v projektu „Ruins Studio“ uctít bohatou skotskou kulturu a historii tím, že vdechne nový život 200 let starému opuštěnému statku. Futuristický dům má dohromady tři vrstvy. První vrstva je samozřejmě původní kamenná zeď statku. V kamenech je zasazena vrstva druhá, černá těsnící deska EPDM, která dotváří zdi a střechu budovy. Třetí vrstva ztělesňuje už vnitřní stěny a izolační systém z recyklovaných polystyrenových bloků a dřeva. Všechny úrovně se navzájem doplňují a proplétají a žádné nepracují samostatně. Nový kabátek stavení je vysoce izolační a ekologický. Nelineární prostory jsou velmi otevřené a v domě není potřeba svítit až do západu slunce i v zamračených dnech. Z kuchyně se ihned dostanete do pracovny, obývacího pokoje i jídelny. Pak najednou stojíte na druhé straně v ložnici s koupelnou. To vše s přepychovým výhledem na skotská údolí, pastviny, zelené louky a hory.

Foto | Sergio Pirrone
galerie

Aktuální číslo

Předplatné