ZERO-WASTE RESTAURACE VE FUTURISTICKÉ STODOLE

anna-marie elsnerová | Architektura, Cestování, Lifestyle | 11/09/2018

Zero-waste restauraci jménem Brasserie 2050 najdete v otevřené a vizuálně nadčasové stodole, postavené pouze z vypůjčených a recyklovaných materiálů. Provozuje jí cateringová společnost Food Line Up a aktuálně byla k dispozici v průběhu třídenního hudebního festivalu Lowlands v Nizozemí.

Autoři projektu ze studia Overtreders W přemýšlí nad otázkou, jaký čeká naší planetu osud, a jak s ním můžeme naložit. V roce 2050 bude totiž podle předběžných výpočtů žít na zemi 10 miliard lidí. Kolik jídla bude takto obrovská populace potřebovat? A kolik odpadu vyprodukuje?

Vysvětlení najdeme na Lowland Festivalu u oběda. Budova z budoucnosti se dá na konci akce rozebrat a za rok opět znovu postavit. Všechny potraviny mají minimální dopad na zvířata a životní prostředí. Restaurace nabízí stálé menu, kde najdeme například chleba z bramborových slupek, pesto ze zbytků, které dala stodola, kaviár z mořských řas nebo planktonové máslo. Stodola slouží nejen jako restaurace, ale prezentuje nejmodernější hospodářské a zemědělské ekotrendy. Stěny obdélníkové budovy tvoří otevřená fasáda z truhlíků plných bylinek a krabic zrn, které fungují jako zátěž. Ze stropů visí dlouhé pásy pšenice, kukuřice, cibule či česneku. Návštěvníci mohou posedět na lavičkách z recyklovatelného plastu a u toho si užívat příjemnou atmosféru festivalu a zároveň si vychutnávat skvělé jídlo.

Foto | Jorn van Eck
galerie

Aktuální číslo

Předplatné