Pálení whisky v Čechách

Gastronomie | 23/01/2024

V Plzeňském kraji leží vesnice Prádlo, kde se nachází jedna z nejdéle fungujících palíren whisky v Česku. Historie výroby whisky tu sahá do dob, kdy Češi nemohli snadno cestovat do Skotska a ochutnávat proslulou skotskou. Proto se v roce 1976 rozhodl tým nadšenců využít svou představivost a řemeslo k tomu, aby vyrobili whisky vlastní cestou. A tak vznikla whisky Prádlo.

STOCK Plzeň – Božkov nově zařazuje whisky Prádlo vedle svých prémiových distribučních značek. Na trh uvádí unikátní desetiletou whisky, dále osmnáctiletou a limitovanou edici třicetileté. Prádlo je česká single malt whisky vyrobená s důrazem na lokálnost, poctivou řemeslnou práci a osvědčené postupy. 

Základ whisky Prádlo tvoří ten nejlepší český ječmen. Destiluje se výhradně po malých dávkách, nejprve v malé koloně, jež jí dodává svěží a příjemně aromatické tóny, poté v tradičních měděných kotlích, díky nimž získá plnou chuť a komplexní charakter. „Zrání probíhá v sudech z dubu zimního, které pro nás vyrábějí čeští bednáři. Jsou silně vypálené, a to včetně dna i víka. I díky nim má výsledná whisky příjemně nasládlé medové tóny s náznakem ořechů a koření,“ doplňuje Master Distiller Kristina Demelová. 

Téměř všechno se v Prádle dělá ručně. Whisky se ručně stáčí, etiketuje i uzavírá. Veškerou péči obstarává sedmičlenný tým, v čele s Master Distiller Kristinou Demelovou. Jak sama ráda říká: „Já jsem v palírně vyrůstala. Život tady mě ovlivnil natolik, že jsem se vydala po stopách svého otce a kráčím v nich dodnes.“ 

Veškeré informace naleznete na www.pradlodistillery.cz

Le Grill

Aktuální číslo

Předplatné