Srozumitelné a solidně připravené jídlo v nedávno otevřeném pražském bistru Sensa připomíná spíše hotelové restaurace vyšší třídy než klasický koncept bistra. Nový podnik představuje jakési best of osvědčených aktuálních kulinárních trendů.
Bez mimořádných inovací a divokých nápadů, bez komplikovanějšího konceptu, ale v bezpečném stylu „pro každého něco“. Takové je menu, interiér i servis nového pražského bistra Sensa.
Prostory podniku i jeho lístek do jisté míry reflektují aktuální trendy. Ale hlavně trendy dostatečně prověřené, zavedené a vůbec tak nějak osvědčené. Když mořské plody, pak to budou chobotnice a krevety, když hovězí maso, pak svíčková, když kuře, pak supreme. Milovníci inovací podnik v pražské Senovážné ulici (ve stínu České národní banky) zhodnotí možná jako bezzubý, ovšem pro ty, kdo dávají přednost známému před divokými experimenty, bude poměrně lákavým přístavem.
![](https://www.dolcevita.cz/wp-content/uploads/2022/02/sensa_interier2_photocredit_martin_faltejsek_1644784236207.jpg)
Bistro Sensa sází na otevřenou kuchyni, zemité barvy interiéru doplněné o kovové prvky… Z celkově uměřeného prostoru vyčnívá jen instalace Sex od Davida Černého, která sousedí s průhledem do kuchyně, a nelze ji tedy při vizuálním ohledávání interiéru minout.
Zatímco Černého Sex tu působí dost nečekaně, skladba menu je poklidná a žádnou podobnou dardu od něj nečekejte. Začíná mixem předkrmů podle asijských a mezinárodních receptů: smažené rolky, věhlasný florentský salát Panzanella či krevetový bisque… Všechny krmě se na talíři objevují v úhledné podobě a ani chuť nenaruší žádným výkyvem k nevyvedenému nebo vynikajícímu. Je to tak, jak to má být.
![](https://www.dolcevita.cz/wp-content/uploads/2022/02/sensa_zdenek_krizek_sefkuchar1_photocredit_martin_faltejsek_1644784197581.jpg)
Mezi hlavními chody vyčnívá iberské vepřové, které svojí jemností a aromatem, odlišným od středoevropských prasat, nabízí luxusní chuťový zážitek. Pokud sáhnete po pražmě s mangovou omáčkou, čeká vás akurátně upravená ryba v asijském aranžmá, k níž osvědčená kombinace rýže a mango dobře pasuje. Mango se dostalo i mezi dezerty, a to v podobě dekonstruovaného lasí s granátovým jablkem. Lasí je jedinou položkou menu, kde je vysloveně zmíněná možnost bezlaktózové variace, piktogramy v jídelním lístku však naznačují, že možností pro strávníky s různými omezeními je v Sensa relativně dost.
![](https://www.dolcevita.cz/wp-content/uploads/2022/02/sensa_gyozadimsumknedlicky_photocredit_ryan_sweeney_1644784260379.jpg)
Zatímco jídelní lístek je informačně vstřícnější, než bývá standardem, a přitom zůstává přehledný, u toho nápojového se autor neubránil přívalu kreativity. Třeba víno bílé a červené je tak proloženo sekcemi „Jen růžová to může být“ a „Ať to zašumí“. Což je o to bizarnější, že první sekce obsahuje jednu jedinou položku, zatímco ta druhá dvě. A tím to nekončí. Výběr rumů naleznete pod zarážkou „Pro piráty z Karibiku“ a pod „Francouzskou pýchou“ dvě varianty Hennessy. Nenápaditý výběr nápojů se někdo snažil vylepšit slovně.
![](https://www.dolcevita.cz/wp-content/uploads/2022/02/sensa_cokoladovydort_photocredit_ryan_sweeney_1644784265747.jpg)
Staré úsloví o fantazii, která je největším nepřítelem českých restaurací, zřejmě nepřestane nikdy platit. V podnicích jako bistro Sensa, jež v dobrém smyslu nepřekračují hranice jisté prostřednosti, by to mělo platit do všech detailů.